Művészeti és médiafotográfus tanulóink tanulmányaik során megismerkednek többek között a reklám-, divat- és riporfotózással. Fotóstúdiónkban és városi környezetben fedezik fel a képalkotás lehetőségeit, digitális és analóg laborban gyakorolják a képkidolgozás folyamatát.

A fotószakos diákok az álló- és mozgókép készítés mellett a képfeldolgozó, kiadványszerkesztő szoftverek használatát, a látvány- és világítástechnika tervezését is elsajátítják.

A szakról képekben ide kattintva tájékozódhat!

A grafikus olyan szakember, aki reklámgrafikai kiadványokat (plakát, könyv, CD borító, cégarculat, csomagolás) tervez és megszervezi azok kivitelezését. Tanulóink megismerkednek az egyedi és sokszorosítógrafikai technikákkal (linómetszet, rézkarc, litográfia) valamint elsajátítják a grafikus számítógépes programokat.

A szakmai vizsga után általában valamelyik művészeti egyetem képgrafika, tervezőgrafika vagy animáció szakán (Magyar Képzőművészeti Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar, Soproni Alkalmazott Művészeti Intézet) folytatják felsőfokú tanumányaikat, vagy grafikai stúdiókban, folyóiratoknál, könyvkiadóknál helyezkednek el számítógépes kiadványszerkesztéssel foglalkozó operátorként, illusztrátorként.

A szakról képekben ide kattintva tájékozódhat!

A textilműves olyan szakember, aki textilek mintatervezésével, lakástextilek és öltözködés-kiegészítő tárgyak tervezésével és kivitelezésével foglalkozik. Tanulóink elsajátítják a textilműves technikákat, mint például a szőnyeg- és kárpitszövés, textil-nyomás és batik, továbbá a tervezéshez számítógépes programokat is használnak. Nagy hangsúlyt kapnak a kézműves hagyományokra épülő ismeretek, amelyek a nemezeléstől a papírmerítésen és a kosárfonáson keresztül a különböző nyomó eljárásokig terjednek.

A textilműves szakot végzettek tanulmányaikat leggyakrabban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textilműves szakán folytatják, vagy az önálló tervezői-alkotói munka mellett textilmintázó műhelyekben, továbbá belsőépítészeti stúdiókban helyezkedhetnek el asszisztensként.

A szakról képekben ide kattintva tájékozódhat!


A kerámia szakon a diákok elsajátítják a tárgyalkotás folyamatait a tervezéstől a kivitelezésig. Megismerkednek az összes technikával, kezdve az őskoriakkal, pl. a hurkákból felrakás, lapépítés. Megtanulják a korongozás alapjait, és a magyar népi fazekasság hagyományaiból merítve készítenek korszerű tárgyakat. A kézműves technikák elsajátítása után a kerámia-ipari technikákkal is megismerkednek. A gipsz negatívok készítése után porcelán masszából öntött, sokszorosítható tárgyak kivitelezése történik.

Az iskola elvégzése után lehetőségük van továbbtanulni kerámia vagy szobrász szakon a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen vagy a Pécsi Tudományegyetemen.

A szakról képekben ide kattintva tájékozódhat!

Szakunkon olyan szakembereket képzünk, akik művészeti, szakmai tudásuk birtokában terveznek és készítenek öltözékeket és azok stílusához illő kiegészítőket. Folyamatosan tájékozódnak az aktuális trendek felől, ismerik a hazai és nemzetközi divattervezők és divatstylistok munkáit, ezek ismeretében komplex kollekciót hoznak létre. A tervezés során a tanulók minden évben több feladatot kapnak, a papír térbeli kompozícióitól jutnak el a textil öltözetek megvalósításáig. A kivitelezés iskolánk jól felszerelt tanműhelyeiben történik.

Továbbtanulási célként tanulóink számos magyar és külföldi művészeti egyetem által kínált művészeti szakirányokat, termék- és formatervezői képzést, vagy díszlet-és jelmeztervezést választanak. Képzésünk alapot ad egyéni vállalkozások létrehozásához, valamint elhelyezkedhetnek művészeti stúdiókban, asszisztensként.

A szakról képekben ide kattintva tájékozódhat!

A dekoratőr megtervezi különböző rendezvények és kulturális események téri és dekorációs látványát, korunk trendje stilisztikai, műfaji, technikai, technológiai elvárásainak megfelelően. Megtervezi és kivitelezi a különböző kereskedelmi cégek üzletkirakatainak, az eladótér árubemutató standjainak vizuális arculatát és látványát, kereskedelmi és művészeti kiállítások funkcionális és esztétikai elrendezését.

Az itt végzettek képesek lesznek együttműködni társtervezőkkel és kivitelezőkkel, illetve asszisztensi feladatokat ellátni stylistok, belsőépítészek, produkciók látványtervezői, fotósok és grafikusok mellett. A szak elvégzése után tanulóink továbbtanulhatnak művészeti egyetemeink szinte bármely szakán.

A szakról képekben ide kattintva tájékozódhat!

A mozgóképkészítő a mozgófilm, videófilm, rajzfilm, számítógép-animáció területén szakszerűen tudja kezelni és alkalmazni az ezekhez kapcsolódó fotó, film, TV, videó, világítás- és hangtechnikai berendezéseket.

Az animációs stúdió különféle területein: beállítási-rajz készítő, képes forgatókönyv (storyboard) rajzoló, sík és plasztikus figuratervező, mozdulattervező és rajzoló, számítógépes munkatárs feladatokat lát el. TV és filmstúdiókban segédoperatőri, világítástechnikai, hangtechnikai és számítógépes grafikus asszisztensi feladatokat lát el. Szakirányú továbbtanuási lehetőségek: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció vagy media design szakán.

A szakról képekben ide kattintva tájékozódhat!